31 Aralık 2010 Cuma

YENİ YIL KURABİYELERİ

























Herkese günaydın. Bugün yılın son günü. Her biten yıl biraz hüzünlendirse de gelecek yeni yıla büyük bir sevinç ve umutlarla giriyor insan. Bende herkesin yeni yılını kutluyor ve herkese önce sağlık sonra kalbinden geçen tüm dileklerinin gerçek olmasını diliyorum.
Dün akşam kızımın sınıf arkadaşları için kurabiye yapmak istedim. Kızım kalıplarını seçti ve damla çikolatalı olmasını rica etti. Bende emir demiri keser diyerek hazırlıklara başladım.

























Hamuru iki ölçüden yaptım. Sınıfa gönderilecekeleri hazırladıktan sonra kalan hamurdan da ayrıca kurabiye tasarladım. Bu kurabiyeyide bugün nasipse arkadaşıma kahve içmeye gideceğim. Kahvenin yanında böyle yarısı çikolata kaplamalı bir kurabiye iyi gider diye düşündüm. Gelelim kurabiye tarifimize. Dediğim gibi ben 2 ölçüden yaptım. İki ölçüden yaklaşık 80 adet kurabiye çıkmakta. Tabi hamurun ince yada kalın tutulmasıda durumunda adet değişebilir. Dilerseniz ölçüyü yarıyada indirebilirsiniz.
1 paket margarin (oda ısısında )
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta
2 su bardağı nişasta
1,5 su bardağı pudra şekeri
4-5 su bardağı un
1 paket vaniya
Margarin, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri ve nişasta mikser ile krema kıvamına gelinceye dek çırpılır. Daha sonra vanilya eklenir. Mikserle çırpma işlemi sona erince un yavaş yavaş hamura yedirilir ve bir yandan el ile yoğrulur. Hamur kıvamı kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. O yüzden un miktarını hamurunuzun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Hamur hazır olduktan sonra istenilen kurabiye kalıplarıyla kesilir, süslemesi yapılır önceden ısıtılmış 170 derecede 12-15 dk. kadar beyaz olarak pişirilir. Fırından çıkınca yumşak olabilir durdukça sertleşecektir. Hamurumuzun şekli bozulmaması için kabartma tozu kullanmıyoruz.
AFİYET OLSUN

27 Aralık 2010 Pazartesi

PATLICAN MUSAKKA























Herkese tekrar merhabalar. Geçen hafta yaptım patlıcan musakkayı. Bizim için musakkanın yanında pilav ve cacık olmazsa olmazlardan. Hem lezzetli hemde bir o kadar zararlı olan musakkanın tarifi işte şöyle.
1 kilo patlıcan
250 gr. kıyma
1 orta boy soğan
2 tane olgun domates
2 yemek kaşığı salça. Dilerseniz biber salçasıda olabilir.
Tuz ve karabiber
Yarım su bardağı su
Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
Ayrıca soğanı kavurmak içinde yine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ





















Patlıcanlar alacalı soyulup küp küp doğranır.




















Bolca kızgın yağda tamamen her tarafı kızarıncaya kadar kızartılır ve tel kevgir ile iyice yağı süzdürülüp bir kaba alınır. Dilerseniz bu aşamada bir süzgeç içine alıp yağların iyice süzülmesini sağlayabilirsiniz. Diğer taraftan soğan yemeklik doğranır. Az sıvı yağda hafif pembeleştirilir. Üzerine kıyma ilave edilir ve kıyma da rengi dönene kadar kavrulur. Ardından salça, tuz ve karabiber ilave edilir. Kızaran patlıcanlar kıymalı harcın üzerine koyulur. Yarım su bardağı su eklenir ve en üstüne de küp küp doğradığımız domatesler yerleştirilir ve bu şekilde yaklaşık 15 dk. çok fazla ezmeden ara sıra karıştırarak pişmeye bırakılır.
AFİYET OLSUN

19 Aralık 2010 Pazar

BEŞAMEL SOSLU MANTAR VE AŞURE






















Herkese iyi akşamlar dilerim. Bugün blogla ilgili rehaveti üzerimden attım ve tüm yaptıklarımı resimleyip sizlerle paylaşmak istedim. İşte bütün gün boyunca mutfağımdan çıkanlar.
Beşamel soslu mantarlı tavuk hazırladım. Aslında daha çok davet sofraları için ortaya hazırlanabilecek bir çeşit oldu. Biz akşam yemeğinde tükettik. İşte tarif.
Yarım kilo mantar
Yarım su bardağı kaşar peyniri
Kırmızı toz biber
Yarım limon suyu
Yarım kilo mantar için hazırladığım beşamel sos malzemeleri de
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz ve yeterince karabiber

Mantarları yıkayıp sap kısımlarından ayırın. Tencerede yeteri kadar su ve yarım limonun suyunu sıkarak 15 dk. haşlayın. Onlar haşlanırken beşamel sosumuzu hazırlayalım. Bir tencerede margarini eritip üzerine un ilave edin ve unun rengi değişene kadar kavurun. Daha sonra üzerine sütümüzü ilave edelim. Kaynamaya yakın tuz ve karabiberini attıktan sonra koyulaşan sosumuzu ateşten alalım.
Mantarlarımızda haşlandıktan sonra suyunu süzelim, dilerseniz soğuk sudan geçirin, bir çay kaşığı yardımıyla mantarların içine beşamel sosumuzdan tepeleme olacak şekilde koyalım ve fırın tepsisine sıralayalım.





















En son üzerine yarım su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri ve kırmızı toz biber serpelim.




















Orta dereceli fırın ısısında kaşar peyniri eriyene kadar pişirelim.





















Ben yanına çocukların isteği üzerine Nuh'un gemisi makarnasından yaptım ve afiyetle yedik.



















Mantarların sap kısımlarıylada mantar çorbası yaptım.



















Mantarları küçük küçük doğrayın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Demin hazırladığımız ve süzdüğümüz mantarlı suyuda ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 5 su bardağı suyu kavurduğumuz una ilave edin. İçine mantarları atıp kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayan çorbamıza tuz, karabiber ve dilerseniz limonun diğer yarısınıda sıkabilirsiniz. Çorbamız kısık ateşte 15 dk. kaynadıktan sonra servise hazır demektir.




















Veee. Sabah erkenden de aşure yaptım.






















Aşure tarifim için Buraya tıklayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN

16 Aralık 2010 Perşembe

KAŞIK TURŞUSU


























Herkese güzel bir akşam dilerim. Yazın yaptığım, bugün fotoğraflayıp yazabildiğim bir tarif. Aslında bu turşu dolmalık biberin içine koyulunca daha güzel oluyor fakat bende neredeyse turşu malzemelerin bitme zamanında yaptığım için dolmalık biberin de son zamanına gelince bibersiz yapmak zorunda kaldım. Bu şekilde de adı üstende kaşıkla yiyerek de güzel oluyor. Ben içine koyduğum malzemeleri yazayım isteyen eklemeler veya çıkarmalar yaparak bu turşuyu hazırlayabilirler.
1 kilo havuç
1 tane lahana. ( mor lahana tarzında turşuluk olan lahanadan)
1 kilo kornişon
1 büyük acur
1 kilo kelek
1 kilo kımızı etli biber
1 kilo yeşil domates
10 diş kadar sarımsak
Tüm malzemeler küçük küçük doğrandıktan sonra turşu kavanozlarına doldurulur. Ben 3 litrelik kavanozlardan 2 tane doldurdum. 6 litre kavanoz için her bir litreye 2 su bardağı kadar sirke ve 2 tepeleme yemek kaşığı tuz olacak şekilde ayrı bir yerde suyunu hazırladım. Ayrıca içine toz halde bulunan limon tuzundan 1 tepeleme yemek kaşığı koyduktan sonra eriyinceye kadar karıştırdım. Daha sonra bu karışımı bardak ölçüsüyle her iki kavanoza paylaştırıp üzerine su ilave ettim. Turşunuz 10 gün içinde olmazsa 2-3 yemek kaşığı daha tuz ilave edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN

13 Aralık 2010 Pazartesi

TAZE BÖRÜLCE SALATASI
























Blogumla artık çok ilgilenmediğimin farkındayım. Bu aralar ne resim çekmek nede tarif yazmak içimden gelmiyor. Bu tarifde daha taze börülcenin olduğu zamanlardan kalan bir tarif. Belki çoğunuz biliyorsunuzdur ama benim elimde olan malesef tek resim bu börülce salatası:)) İnşallah eski enerji ve hevesim tekrar gelir diyerek tarifime geçiyorum.
Börülceler ayıklanıp yıkandıktan sonra sıcak suda 10 dakika haşlanır. Renklendirmek için içine domatesi küçük küçük doğrayabilirsiniz. Tatlandırmak içinde, zeytinyağı, limon, tuz ve 2-3 diş sarımsak ekleyip karıştırarak servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
 
Host unlimited photos at slide.com for FREE!